Sağlık

Kosova Türkiye Adli Bilimler Kongresi Foça’da Başladı

İlki 2014 yılında Kosova’nın Prizren kentinde düzenlenen Kosova Türkiye Bilimler Kongresi’nin ikincisi, İzmir’in Foça ilçesinde başladı. Balkan ülkeleri arasındaki bilimsel alışverişi ve dostluğu güçlendirmeyi amaçlayan kongreye, İsim Bilimlerindeki deneyim ve gelişmelerin yanı sıra çeşitli ülkelerden çok sayıda akademisyen ve araştırmacı bildiri ve sunumlarıyla katılıyor. Kongre vesilesiyle Olay İnceleme Sitesinde hata ve kusurların tespitinde kullanılan malzemelerin sergilendiği stantlar açıldı.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Kosova İşletme ve Teknoloji Üniversitesi (Kosovo İşletme ve Teknoloji Üniversitesi (UBT College), Foça Kaymakamlığı ve İsimli Bilim İnsanları Derneği) tarafından Foça Belediyesi (ve MW Phokaia Beach Resort Hotel) katkılarıyla düzenlenen kongre; 25 – 26 Nisan 2023. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Atatürk, Kosova milli kahramanı Adem Yaşari ve her iki ülkenin bağımsızlık mücadelesinde emeği geçen devlet adamları ve şehitlerimize saygı duruşunun ardından İstiklal Marşları okundu. Açılışta Türköz, Kosova eski Adalet Bakanı Altan Suroy, Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Öztürk’ün katıldığı Kosova, Türkiye, Azerbaycan, Arnavutluk, Yunanistan, Kuzey Makedonya, Rusya ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin çeşitli üniversitelerinden akademisyen, uzman ve araştırmacılar, adlı birimlerde görev yapan yerel ve ulusal yetkililer sunum yapacak. Gün boyu süren kongrede tebliğler.

120’DEN FAZLA ADLİ BİLİM BÖLÜMÜ VAR

Açılışta ilk sunumu yapan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve İsimli Bilim Adamları Derneği Başkanı Prof.Dr. İ. Hamit Hancı, İsimli İlimlerin bilim ve sanatın tüm alanlarından yararlanarak adalete hizmet eden bir alanı kapsadığını vurguladı. Hamit Hancı, Namus İlimlerinin 120’den fazla branşında çalıştıklarını ve toplumda daha çok Namuslu Tıp birimlerinin bilindiğini belirterek; “Adli Tıp’ı bir buzdağına benzetirsek, Name Medicine buzdağının sadece görünen kısmı. Adlandırılmış İlimler dediğimizde, bilim ve sanatın her alanından yararlanarak adalete hizmet eden bir alanı kastediyoruz. İsimli Bilim Adamları Derneği olarak bu alanın 120’den fazla dalında çalışmalarımız var. Hamit Hancı, Adlı Tıp, Adlı Psikoloji, Adlı Hemşirelik, Adlı Mühendislik, Adlı Astronomi, Adlı Turizm, Adlı Toksikoloji ve diğerleri ile ilgili bölümleri örneklendirmiştir.

ADLİ BİLİMCİNİN EN DEĞERLİ NİTELİĞİ ETİK OLMALIDIR

Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz ve Kaymakam Mehmet Türköz’ün konukları selamlama ve emeği geçenlere teşekkür konuşmalarının ardından Kosova İşletme ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Edmond Hajrizi ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Saffet Köse kürsüye çıktı. prof. Dr. Hajrizi, Kosova ve Türkiye’den gelen katılımcılarla deneyim ve birikimlerini karşılıklı olarak paylaşacaklarına inandığını ifade eden Prof.Dr. Saffet Köse, İlimler alanında çalışan herkesin en değerli vasfının ahlak olması gerektiğinin altını çizdi.

ADALETSİZ DEVLET OLMAZ

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ise konukları Türkçe ve Arnavutça selamlayarak, Atatürk’ün de evlat edindiği Hazreti Ömer’e atfedilen “Malın Temeli Adalettir” sözünü hatırlatarak konuşmasına başladı. Adalet olmadan devlet olamayacağına işaret eden Yavuz Selim Köşger; “Devleti oluşturan temel erkler Yasama, Yürütme ve Yargıdır. Biz bu yetkilerin yürütmesini temsil ediyoruz. Yargı, bizim alanımızın dışındadır. Ama kadim inancımızda da, günlük hayatımızda da böyle olduğunu biliyoruz. Bu, Hz. Ömer’e nispet edilen bir sözdür. Mustafa Kemal Atatürk’ün de benimsediği bir sözdür. Adalet, mülkiyetin temelidir. Buna inanıyoruz. Adaletsiz devlet olmaz. Adalet olmadan devletin devamlılığı olmaz. Adalet olmaksızın toplumların bir arada barış içinde yaşamaları ve sosyal hayatlarını sürdürmeleri mümkün değildir. Adaletin tecellisi artık burada ortada, işbirliği içinde, koordinasyon içinde, uyum içinde, çok-disiplinli, disiplinler ortasında çok sayıda birim olarak tanımlanmaktadır. Söz konusu.

PAX OTTOMANA’NIN 600 YILLIK ARKADAŞLIĞINI OKUYORUZ

Vali Köşger yaptığı konuşmada; Kosova ve Balkanlar’daki diğer milletlerle aramızda bir sevgi bağı olduğunu ve bu bağı 600 yıldır birlikte yaşadığımız Pax Ottomana’ya borçlu olduğumuzu vurgulayarak; Osmanlı Devleti’ni aşan bir dünya adalet sisteminin ve düzeninin kurulması ve tüm dünya milletlerinin barış içinde, ortada, iç içe yaşadığı günlerin özlemini dile getirerek konuşmamı bitirmek istiyoruz. kardeşlik”.

Konuşmaların ve katkı sağlayanlara plaket takdiminin ardından orta kongre (bugün ve yarın) bilimsel bildiri sunumları ile devam edecek. (BSHA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu