Ekonomi

Test kavgası: ‘Riskli’ raporu binalarda tartışmaya yol açtı

6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketinin ardından vatandaşlar oturdukları binanın depreme dayanıklı olup olmadığını öğrenmek için harekete geçti.

Özellikle uzmanların “İstanbul’da 7 şiddetinden fazla deprem bekliyoruz” açıklamalarının ardından vatandaşlar yapı denetim merkezlerine akın ediyor. Kentte başlayan yapı denetimleriyle birlikte özellikle 1999 öncesi yapılan birçok binanın riskli raporu apartmanlarda yeni bir kargaşanın fitilini ateşledi. Çünkü resmi yapı kontrol firmaları tarafından yapılan denetimler sonucunda binada hasar varsa 60 gün içerisinde binanın boşaltılması gerekmektedir.

Bu nedenle bazı apartman sakinleri binalarını resmi olmayan yapı kontrol firmalarına kontrol ettirmektedir. Bu kontrollerde binanın hasarlı olduğu tespit edilirse 60 gün içinde tahliye zorunluluğu ortadan kalkar. Burası kavganın başladığı yer. Zira bazı apartman sakinleri binanın hasarlı olduğu için tahliye edilmesi gerektiğini belirtirken, bazıları da tahliye etmek istemiyor.

YÖNETİCİ RAPORU GİZLENMİŞTİR

Bu iddianın bir örneği Okmeydanı’nda bir apartman dairesinde yaşandı. 1999 yılından önce yapılan binada 2001 yılında yapılan kontrolden sonra binanın riskli tarafına tutanak tutuldu. Ancak bu rapor idare tarafından bina sakinlerinden gizlendi.

Sabah’ın haberine göre, 6 Şubat depreminin ardından binada oturan maliklerin yapı denetim firmalarıyla görüşmek istemesi üzerine gizli tutanak ortaya çıktı. Binada oturan bir vatandaş, “Uzun süre uğraştıktan sonra tutanağa ulaştık.

Bina riskli kategoride olmasına rağmen bizden saklandığına inanamadık. Çünkü raporu tutan yönetici de aynı binada oturuyor. Müdür, ‘insanlar bu ortamda kiralık konut bulmakta zorlanıyor’ gerekçesiyle raporu paylaşmadığını söyledi.

“KİRA GELİRİM OLACAK”

Benzer bir örnek Mecidiyeköy’de bir apartman dairesinde yaşandı. Burada kiracı olan bir vatandaş, apartmanda yaşanan tartışmaları şöyle anlattı: “Binanın temeli 90’lı yıllarda atıldı ama 2000 yılını aldı. Binanın eski olduğu gerekçesiyle sağlam olduğunu iddia ettiler. 1999’dan sonraydı. Birkaç kiracıdan binaya bakmalarını istedik.

Buradaki 3 dairesinden kira geliri elde eden mülk sahibi bize ‘Yıkım kararı olursa kira gelirimden çıkacağım’ dedi. Kendi dairesinde yaşamadığı için binanın sağlam olup olmaması umurunda değil. Onunla tartıştık. Binanın mutlaka resmi yapı denetim firması tarafından denetlenmesini istiyoruz.”

KAYIT HEMEN İNDİRİLİR

Tüm Girişimci Emlakçılar Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, son dönemde bu tür tartışmaların arttığını söyledi. Akdoğan, “Resmi yapı kontrol firmaları deprem yönetmeliğine uygun olmadığını bildirirse bu hemen tapuya düşer. Bu durumda mal sahibi binayı satamaz ve 60 gün içinde boşaltmak zorundadır.”

Devletin riskli binaya 3 bin 500 TL kira desteği verdiğini hatırlatan Akdoğan, “Kiralar yüksek, mal sahibi ’10 bin TL ödeyemem’ diyor. Rahatından da taviz vermek istemiyor ama şok bizim gerçeğimiz. Bu konu vatandaşın inisiyatifine bırakılmamalı.”

KAYNAK: SABAH

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu